Hvorfor ikke kombinere tur og nytte? Plukke nyttevekster mens man går på tur. I tidligere tider måtte folk gå ut i naturen og sanke alt de kunne av vekster for å overleve. Det er vi ikke nødt til i dag, men det kan jo være ganske morsomt å få gratis mat.
Mange vekster vi kaller ugress og ikke liker, er gode næringskilder. Brennesle er et eksempel, neslen er næringsrik og kan brukes på samme måte som spinat. Neslesuppe er veldig godt, man må bare forvelle planten først for å få bort brennhårene. Det er best med nye skudd, men brennesle vokser fort. Finner du et fint neslested kan du høste det i hele sommerhalvåret. Se bildene for flere tips. Plukk bare planter du er helt sikker på er spiselige. Under bildene finner du link til nettsider med informasjon om flere planter og nyttige matoppskrifter.
Klikk på bildene for å se større utgaver
- Brennesle må høstes med hansker. En veldig næringsrik plante.
- Løvetann. De gule kronbladene kan man lage vin av. Plukk «kun den gule dusk».
- Løvetannblader kan spises som salat. Bruk helst lyse og friske skudd. Eldre blader er bitre på smak.
- Alle vet at markjordbær kan spises. Et bær med herlig aroma, noe helt annet enn dyrkete jordbær.
- Hunder spiser kveke, ikke gress. Kveke røtter kan vaskes, tørkes, males og brukes som mel. Har nøtteaktig smak. Sankes om høsten.
- Groblad. Også kallt «hvit manns fotspor». Får du et sår ute i naturen kan du bruke bladene som plaster.
- Roser. Roseblader kan spises, roser danner nyper om høsten. Nyper er en god C-vitaminkilde.
- Snart vil bringebær modnes.
- Rødkløver. Tas med fordi det er et fint bilde og man kan finne trekløverblader som kan bringe lykke.
Nettsteder med nyttig informasjon om spiselige ville vekster: Naturtips, Skog og landskap, Heimspikka og Gry Hammers blogg.