Til Krokskogen, eventyrenes rike

Krokskogen er kjent som selve eventyrskogen i Norge. Det var her den lokale unggutten Jørgen Moe begynte sin eventyrinnsamling, som etter samarbeid med en annen eventyrsamler, resulterte i utgivelsen av Asbjørnsens og Moes Norske Folkeeventyr. Men langt flere lot seg begeistre av Krokskogen på 1800-tallet, da Norge ville bli fritt og det norske skulle verdsettes. Både kongelige og kunstnere valfartet til Krokskogen og den fantastiske utsikten øverst i Krokkleiva. Åsmund Olavson Vinje skrev: «Jeg vandret vidt paa Jorden, men sjelden dog jeg fandt, Naturen stor og skjøn, som her paa Klevens Kant».

Turen vår gikk opp den bratte Krokkleiva, eller Dronningveien som den også heter, fra Sundvolden. Helt øverst i veien, ved Kronprinsens utsikt, er utsynet over Tyrifjorden og områdene rundt helt fabelaktig. Vi parkerte ved Kleivstua for å gå til Retthellsetera og den sagnomsuste Olavskilden. Derfra gikk ferden til Fjellseter, rundt Elgsbrenna, om Mattisplassen og Øskjevallsetra til Bruløkkene og tilbake til Kleivstua. Omtrent som ut.no sitt turforslag. Mer om Krokskogen, de kongelige utsikter og Kleivstua nedenfor bildene. Der finner du også link til Krokskogens egen hjemmeside.

Klikk på bildene for å se de større

220px-OslomarkaKrokskogen er en del av Oslomarka. Grensene mellom Bærumsmarka og Krokskogen følger bekken Fløyta, slik at gården Kampen ligger på Krokskogen, mens serveringsstedet Vensåssetra ligger i Bærumsmarka. Høyeste punkt er Oppkuven på 703,6 meter over havet.

Krokskogen har flere kongelige utsikter. Kongens utsikt er oppkallt etter kong Karl Johan som besøkte stedet i 1832. Hans dronning, Desiree nøt utsikten fra et annet sted like ved, det fikk navnet Dronningens utsikt. Et tredje utsiktsted ble hetende Prinsessens utsikt etter kongeparets datter Sophie. Det fjerde kongelige utsiktspunktet fikk navn etter Kronprins Haakon som hoppet ut med hangglider derfra. Kronprinsens utsikt er et av Norges beste utgangspunkt for hanggliding og paragliding.

Kongevei over Krokskogen. Den bergenske kongevei ble ferdigstilt over Krokskogen i 1805. Den Bergenske kongevei, eller eventyrveien, over Krokskogen, er nå tilrettelagt som natur- og kultursti med nye informasjonsskilt langs hele ruten. Eventyrveien går opp Krokkleiva, forbi Kleivstua og over Krokskogen til Jonsrud i Lommedalen.

Kleivstua (372 moh.) var gjestgiveri og skysstasjon på toppen av Krokkleiva fra begynnelsen på 1800-tallet. I dag er Kleivstua et kurs- og konferansehotell som også brukes til private tilstelninger.

Visit Krokskogen,  Turistforeningen om KrokskogenKleivstua

This entry was posted in Buskerud, Marka, Nye innlegg and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.