Solobservatoriet og Paradiskollen

Nydelig vær. Sol fra skyfri himmel. Passe varmt. God tid til å gå lenge uten at varmen blir plagsom eller regnet plutselig øser ned. En helt ypperlig dag for langtur. Våre langturer går ofte til uutforskede steder for nye synsinntrykk og mer kunnskap. En solvarm og vakker dag dro vi til Harestua for å gå inn til Solobservatoriet og Paradiskollen.

Harestua er et lite tettsted og en stasjon på Gjøvikbanen, 46 km nord for Oslo. Harestua ligger ved foten av et fjellmassiv. 

Fra Harestua er det fin og lettgått sti med jevn stigning opp til Solobservatoriet. En tur jeg absolutt kan anbefale. Turveien videre til Paradiskollen er også bra helt til den siste kneika opp til toppen. Jeg angret som en hund på at jeg tok med hundene opp den ustabile, steinete, våte og sleipe bergsiden. På bildet ser det slett ikke bratt og farlig ut i den kneika, men det var det. Berget var fullt av løse, skarpe, små steiner, det var vått og sleipt. For å sikre mennesker trygghet var det hengt opp flere tau. Hundene kom seg fint opp, men opp er tryggere enn ned. Oppe på Paradiskollen var jeg bare redd for hvordan vi skulle komme oss helskinnet ned igjen. Vi var på en kolle og alle steder gikk det bratt ned. Å la hundene gå ned der mennesket hadde tau turte jeg ikke. Et elgespor reddet oss. Sporet tok oss ned en bratt skråning, men der var det vegetasjon. Et tre hist og et tre her hindret oss fra å rutsje utfor. Vi kom oss uskadet fra Paradiskollen, men opp til den toppen tar jeg ikke hundene igjen. 

Klikk på bildene for å se dem større
This entry was posted in Marka, Nye innlegg, Oppland and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.