Skjersjøelva i Maridalen

Maridalen minner om Sørkedalen. Begge er idylliske og vakre daler fulle av gårdsbruk, og uten bypreg selv om de ligger i Oslo. Vil du kjenne på landsbygdas ro, ta en tur.

En lørdag kjørte vi til Kjelsås, forbi Brekkekrysset og inn i Maridalen. Denne vakre dalen. Vi parkerte ved Låkeberget. Fra parkeringen fulgte vi grusvei til sti langs Skjersjøelva. Ganske raskt etter vår start ble grusveien og stien full av løpere. Nordmarkstraver’n, et skogsløp fra Stryken til Sognsvann foregikk akkurat da. Vi møtte travere på siste innspurt av den 30 km lange løypa. Skikkerlig spreke folk. Vi var ikke like spreke denne dagen og fulgte Skjersjøelva et lite stykke. Mer informasjon om Maridalen nedenfor bildene.

Klikk på bildene for å se de større

Maridalen ligger i Nordmarka i Oslo, og strekker seg fra Maridalsvannet og nordover. Dalen er et populært tur- og rekreasjonsområde med Nordmarka i vest og Lillomarka i øst. Navnet Maridalen er etter Margaretakirken fra ca. 1250. Ruinene etter kirken ligger i nordenden av Maridalsvannet. Hvert år fremføres «Maridalsspillet» i kirkeruinene. Kirken var viet den hellige Margareta av Antiokia. Hun var gifte kvinners skytshelgen og ble henrettet i år 307 da hun ikke ville gifte seg med den romerske landshøvdingen Olybrius. I middelalderen gikk pilegrimsveien fra Oslo til Nidaros gjennom Maridalen. Det var 18 gårder i Maridalen da Svartedauden kom dit i 1349. Etter pesten var det bare Øvre Brekke som fremdeles var bebodd.

Skjerven gård. I 1923 ble gården kjøpt av kommunen. Familien Bakke har forpaktet gården siden 1931, og driver i dag besøksgård.

This entry was posted in Marka, Nye innlegg and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.