For å møte flora og fauna i vårbrus har hundene og jeg tatt utallige turer rundt Smestaddammen og fulgt Hoffselva videre nedover i min barndoms oppvekstmiljø. Det er rart å gå der en lekte som barn og se de store forandringene. Vi badet i Smestaddammen, vannet virker ikke særlig fristende nå, men fuglene trives.
I dammen regjerer et svanepar. Jeg antok at det var samme par som på våren i fjor, men fra eksperthold fikk jeg vite at det hadde vært kamp om reviret og et nytt par vant, visstnok ved at de drepte avkommet til forrige par. For de spesielt interesserte er det en egen side på Facebook om «Knoppsvanene ved Smestaddammen».
Det er en interessert tur å gå via Smestaddammen og Bjørnebodammen til Hoff. Mye informasjon om flora og fauna i dette området finner du i Naturkart for Hoffselva og Hoffselven, min elv.
Klikk på bildene for å se dem større
- Smestaddammen er en kunstig dam, anlagt i 1886 for å forsyne Christianiafolket med is.
- Nå har Hegnar ansvar for å vedlikeholde parkområdet. En betingelse for å få bygge kontorkomplekset. Hegnar har anlagt de 3 øyene.
- På en av øyene har svanemor lagt seg på redet og der ligger hun dagen lang.
- Mens hannen fyker rundt og jager bort alle andre som han finner truende. Han kommer ofte seilene mot oss.
- Men hundene mine bryr seg ikke, og da roer knoppsvanen seg også.
- Selv om han helt tydelig holder øye med oss fra øyekroken. Han kjempet til seg revir-retten i fjor.
- Og Reviret vil knoppsvanen ikke gi opp, han kjemper stadig vekk mot kanadagjessene.
- Men må gi tapt. Kanadagjessene har også fått bygget seg eget rede. De er på en annen av de anlagte øyene.
- Merkelig nok bryr ikke svanene seg om grågåsa. De gjessene får utfolde seg helt fritt.
- Stokkendene får også være i fred. Denne var så merkelig da jeg ville ta bilde. Akkurat som han var sjenert snudde han seg vekk så jeg ikke fikk med den vakre hodefargen.
- Denne prøvde også å unngå meg. Men det var ikke så rart siden jeg gikk etter henne med to hunder på slep.
- Bjørnebodammen ble anlagt i 1889 av samme årsak som Smestad dammen. Det ble skåret Isblokker i dammene om vinteren, disse ble gravd ned i sagflis og solgt om sommeren.
- Bjørnebodammen har også et svanepar. Her kommer hannen seilende mot oss. Men han forholder seg rolig helt nær oss.
- Hun svanen kom rolig listende langs vegetasjonen første gang vi så henne.
- Men begynte å frese da hun kom nær nok, hun fulgte til og med etter oss mens hun freste. Denne er datteren til hunnen i Smestaddammen.
- Rusleturene har vært mye fugler, spesielt svaner. Men blomsterfloret av scilla har også vært påtrengende. På norsk heter planten russeblåstjerne, det er en svært gammel hageplante.
- Scilla blomstrer tidlig og danner lett store blå felt. Spredningen skjer av maur som elsker frøene. Etter blomstring faller frø på bakken, maurene sleper de med seg og spiser de.
- Scillaen finner en i store mengder som bunnvegetasjon også på friområder, mens disse her er fra en hage. Vakre de også.
- Når vi ikke ser ned i vann eller på blomstene som sprer fargeglede, kan vi plutselig se en liten tass mellom de røde grenene på en sibirkornell.
- På vei fra Bjørnebodammen ned mot Hoff kan man se Dronningfossen. Den er 11 meter høy, visstnok oppkalt etter dronning Sophie, gift med Oscar II. Foss-området er litt vanskelig tilgjengelig, kanskje blir det anlagt en fin tursti her.
- Her lå Hoffsdammen i min barndom, nå er det bare en elv, Hoffselva. Ved Dronningfossen møtes Hoffselva og Makrellbekken, og renner videre som en elv, denne.
- Hoffsdammen var også kunstig anlagt, dannet for å bruke kraft til mølle, nå er det igjen blitt elv med et stort våtområde.
- I våtområdet i den tidligere Hoffsdammen ser en ofte denne store gråhegren. Samme hegre er også ved Frognerparken.
- Det er vår og parringstid. Jeg og mange med meg synes det er rart at denne hegren alltid er alene.