Odderøya, fra stram givakt til yrende kunstnerliv

Odderøya er den vakre, lille øya utenfor Kristiansand som var stengt for alminnelig ferdsel i mange år, frigitt først i 1992. Før frigivelsen var øya forbeholdt militæret og i ca 100 år karantenestasjon for å hindre at pest ble ført til byen.

Siden åpningen har øya vært et yndet utfartsted der den ligger med blankskurte svaberg, sandstrender, gressbakker og stupbratte knauser. Det er lett å bruke en hel dag på øya selv om turstien ikke er særlig lang. Kulturinntrykkene er mange, her er det både historiske minner og et yrende kunstnerliv. Odderøya er nå blitt et regionalt kultursenter med atelieer i alle de gamle kasernebygningene. Mer om Odderøya nedenfor bildene.

Klikk på bildene for å se de større

Størstedelen av øya er i dag friareal, men i kommuneplanen er det lagt inn et område med inntil 500 boliger. Allikevel er hovedmålsetningen for Kristiansand kommune at Odderøya viderutvikles til et kraftsenter for kunst- og kulturproduksjon. I de gamle militærbrakkene har nå kunstnere, gallerier og filmskapere etablert seg.

Historisk: I 1804 ble det anlagt en karantenestasjon på Odderøya. Stasjonen var i drift til 1914. I tilknytning til karantenestasjonen ble det anlagt gravplass for pestsyke kallt Kolerakirkegården. Karantenestasjonen var skilt fra resten av øya med en høy mur.

I lange perioder var Odderøya stengt for alminnelig ferdsel på grunn av militær aktivitet. Første forsvarsverk ble anlagt i 1667. Øya ble åpnet for publikum i 1992 etter at Odderøya fort var nedlagt, men forsvaret holdt til på øya til 1999. Etter 2.Verdenskrig tjente Odderøya som base og rekruttskole for Sørlandet.

This entry was posted in Nye innlegg, Vest-Agder and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.