Nøklevann rundt

Vi tok oss en tur rundt Nøklevann i sommervarmen. Det er en flott hundetur med mange avkjølings muligheter.

Vi startet ved Rustadsaga og gikk ned til Skraperudtjern hvor det er friområde for hund. Macho og en kamerat lekte der før vi gikk opp til serveringsstedet Rustadsaga. Kaféen er populær, men stengt da vi var der. Ved Rustadsaga traff vi en 3 måneder gammel Toller jente med navnet Lille My, som Ninjas mamma.

Så tok vi runden rundt vannet. Jeg gruer meg alltid litt før denne turen på grunn av lange strekninger med rette grusveier, men blir alltid forbauset over at jeg glemmer det så fort og bare koser meg med hundene og kameraet mitt. Nedenfor bildene finner du mer informasjon om Nøklevannområdet.

Klikk på bildene for å se større utgaver.

Tilgjengelighet. Området rundt Nøklevann er et populært turområde hele året. En av årsakene til dette er tilgjengelighet. Det er store parkeringsplasser både ved Ulsrud, Bogerud og Skullerud. Dessuten går T-banen til disse stedene, i tillegg til flere busser.

Nøklevann er et ca. 3 kilometer langt vann som ligger i Østmarka. Vannet har form av en nøkkel. Tidligere ble det kalt Miklivatn, av norrønt «mikill» som betyr «stor». Ljanselva renner ut fra Nøklevann ved Rudstadsaga og fyller først opp Skraperudtjern før sin videre ferd til Fiskevollbukta.

Husmannsplassene Bråten, Kattisa, Bremsrud og Sarabråten lå rundt Nøklevann, men ble lagt ned da Nøklevann ble drikkevannskilde. Dette opphørte i 1983 og området ble åpnet for alminnelig ferdsel.

Mest kjent av husmannsplassene er Sarabråten. I 1856 ble stedet kjøpt av Heftyefamilien som bygde det om til sommersted. Sarabråten ble i denne perioden et populært utfartssted for sosieteten i Christiania, og personer som Henrik Ibsen, Jonas Lie, Ole Bull, Andreas Munch og Sophus Bugge var alle gjester på Sarabråten. Kronprins Carl (senere kong Karl XV av Sverige og Norge) var en fast gjest ved Sarabråten. Carl var en ivrig amatørmaler, og malte et bilde av Nøklevann som i dag henger på Det Kongelige Slott i Oslo. Også kong Oscar II besøkte Sarabråten.

I 1911 kjøpte kommunen Sarabråten siden Nøklevann var blitt drikkevannskilde. Flesteparten av husene ble revet. Det gjenværende huset ved Sarabråten gikk tapt i en brann i 1971.

Rustad gård eide i sin tid alle husmannsplassene langs vannet. Gården startet med sagbruk på slutten av 1600-tallet. Sagbruket var i drift frem til 1954. Bygningene eies i dag av Oslo kommune,og drives som sportsstue.

This entry was posted in Marka, Nye innlegg and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.