Mylla – Bislingen – Gjerdingen …..

velkjente navn for ivrige markatravere, men et nytt område for oss.  Et lite sjokk var det å se turisthytta Bislingen, omtalt som ondskapens hotell i Daily Mail, ifølge avisen Hadeland. Nye eiere overtok hytta i 2008 og har latt den forfalle, om planene videre se nedenfor bildene.

Vi tok turen første regntunge dag på sensommeren, før regnet styrtet ned og ble overrasket over hvor våt skogbunnen allerede var, selv oppe på Bislingflaka. Med joggesko gikk jeg våt på bena i 6 timer, så her regner det nok selvom det er tørt andre steder. Nedbørsforholdene er kanskje det som gjør Mylla til et populært utgangspunkt for skiturer gjennom Nordmarka. Men for oss ble det en rusletur i saueland. Det var sauer overalt. Noen sauer var redd oss, de uredde sauene skremte hundene.

Til Mylla kan du komme ved å kjøre tog til Grua og gå inn til Mylla, eller kjøre bil. Om vinteren går det egne skibusser til området. Mer om Grua – det gamle gruvestedet, Mylla og Bislingens fremtid nedenfor bildene.

Klikk på bildene for å se de større

Mylla danner en naturlig nordre grense for området vi forbinder med Nordmarka. Vannet er et mye brukt utgangspunkt for ski- og kanoturer gjennom Nordmarka. Ved Mylla dam, i østenden av vannet, er det parkeringsplass og stoppested for skibuss. Det er en egen ski forening for Mylla turer og hvert år arrangeres en egen Mylla tur.

Bislingen Fjellstue ble reist i 1967, på toppen av Bislingflaka, kalt «Nordmarkas tak».  Stua tok i mot overnattingsgjester og hadde kaféservering til høsten 2008, da det ble solgt. Ny eier ønsker å bygge naturhotell, i mellomtiden står fjellstua og forfaller. Skiforeningen om Bislingen fjellstue og turer i området.

Rajebråtan er et privat serveringssted. Servering lørdager og søndager når det er skiføre, stort sett fra desember til mars/april. 

Grua er et gammelt gruvested ca. 54 kilometer nord for Oslo. I området finnes en rekke nedlagte gruver. Hadelandsgruben fra 1538 er landets eldste jerngruve. Grua stasjon på Gjøvikbanen ble åpnet i 1901 og har adkomst til tur- og skiløyper i Nordmarka. På Grua ligger Hadeland Bergverksmuseum, etablert 1993.

This entry was posted in Forsiden, Marka, Nye innlegg, Oppland and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.