Ferie, hvor skal vi dra? Som alle vet, ingen drar til Nord Norge på leit etter fint vær. Allikevel kan man være heldig, noen ganger har de finvær der oppe. Drivkraften nordover er storslagen natur. Men med på veien kan en få humor og kulturelle opplevelser som Galleria kunstfestival i Mosjøen. Hvor mange vet at Mosjøen ligger midt i Norge, midt i Nordland ja, men ikke midt i Norge. Mosjøen skryter av det og av Sjøgata. Fra 8. til 15. juli 2017 har byen Galleria festival.
Vi var innom Mosjøen i 2013, vi kjørte fra nord til sør i bobil, vil du vite mer om den turen se på og under bildene. Under bildene er det også informasjon om byen som var folketom da vi var der. Folk, fikk vi vite, var på ett av to arrangement. Vi fikk Sjøgata for oss selv og der sto vi og lo av Galleriautstillingen. Etterpå møtte vi folk.
Klikk på bildene for å se de større
- Utenfor Fru Haugans hotell. Et vakkert sted.
- Inngang til Fru Haugans hotellhage.
- I fru Haugans hotellhage.
- Her starter turen nedover Sjøgata. Rett ved varselsskilt for syklister.
- Her må syklister ta hensyn.
- Du kan fiske sjø-ørret gratis i Vefsna. Inne i byen.
- Sjøboder langs Vefsna, mange er gjort om til boliger.
- I Sjøgata med utsikt mot Vefsna ser vi en fin uteplass.
- Ser vi motsatt vei, ser vi dette fine kaféhuset.
- Sjøgata har mange gamle hus, noen med butikker og kaféer.
- Sjøgata med lysegrønt, fint oppusset hus.
- Sjøgata med grønt hus som ikke er pusset opp ennå.
- I Sjøgata ligger en rekke små gallerier.
- Og en veldig fin bygård.
- En skulptur i tre kikker på oss.
- Ingen forklaring nødvendig. Galleria kunstfestival står for utstillingen.
- Kanskje ikke den nyttigste sparkstøttingen i verden. Den røde veggen er full av finurlige påfunn og nyheter.
- Anette Sagen kommer fra Mosjøen.
- Dette var reklame for legekontor.
- Les selv. Link til Galleria kunstfestival finner du nedenfor bildene.
- Agurknytt. Les selv.
- Les selv.
- Les selv. Og enda var det mer Agurknytt på veggen.
- På vei til kirken og museet.
- Ikke helt fremme ennå, men vi ser litt av Dolstad kirke.
- Rømmegrøt og spekemat til alle fire. Vi betalte for to, men fikk til fire.
- På Helgeland Museum, gode og mette, alle fire.
Bobilturen, tur-retur Manndalen. Vi hadde ikke planlagt å dra til Mosjøen. Byen ble bare et naturlig stoppested sørover på flukt fra regnvær. Og så ble vi så utrolig begeistret; for Sjøgata med gamle trehus og brygger, for kirken, for museet og for de kunstneriske innslagene i bybildet. Vi lo mye i Mosjøen. Hvorfor, vil du se av bildene. Vi var i Mosjøen en søndag og så lite folk i gatene, men fikk høre at mange var samlet på to ulike arrangement. Ett ved museet og ett i Byparken. Vi dro til museet der vi spise oss mette på rømmegrøt og spekemat.
Mosjøen er den eldste byen på Helgeland. I byen ligger den kjente Sjøgata med trehus og -brygger fra 1800-tallet. Andre severdigheter er Dolstad kirke, Byparken og Galleria Kunstfestival der både profesjonelle og amatørkunstnere viser frem sine arbeider.
Mosjøen var opprinnelig navnet på noen husmannsplasser som lå under Storgården Mo, kjent siden svartedauden. Mosjøen har isfri havn og fikk tidlig stor betydning for sjøsetting av båter til Lofotfisket. På 1800-tallet vokste Mosjøen til å bli et lite bysamfunn. De som ikke hadde et jordstykke å dyrke måtte gå i dagleie eller begynne som håndverkere. Slik ble det til at stedet fikk smeder, skomakere og andre yrkesutøvere. Fra 1866, da tilflyttede engelskmenn kjøpte det meste av skogen i Stor-Vefsn og startet Engelskbruket tømmer- og sagbruksvirksomhet ble det rene Klondyke-tilstander. Folk strømmet til, det var stort behov for arbeidskraft og lønnen var god. Men sagbrukstiden endte omkring 1899. Da lå Vefsn utarmet, mens Mosjøen hadde vokst seg rikt og fått et vell av nye yrkesutøvere som apotekere, bladutgivere, fotografer, hattesyersker og kleshandlere. I dag er Mosjøen et viktig handels- og industristed.