I Sørkedalen kan du velge …..

mellom utallige blåmerkede turstier. Går du utenfor stiene vil du garantert treffe på en uønsket skapning, Hjortelusflua.

Vi valgte blåmerket sti forbi Øvre Lyse gård opp mot Otertjernet. Den blåmerkede stien gikk ikke helt til tjernet, derfor forlot vi merket sti og gikk fritt etter GPS. Det gikk greit nok til tjernet og til Otertjernsåsene, men derfra ble det verre. Det føltes som vi gikk over «stokk og stein», opp og ned, på kryss og tvers, inn i busker og kratt. Men det værste var at vi vekket Hjortelusflua.

Jeg hadde aldri hørt om denne flua. Turfølget vårt hadde vært i kontakt med flua tidligere og visste stort sett alt som er verdt å vite om den. Når det er mye fluer får du fort en følelse av panikk, du kjenner kanskje ikke at de lander i hodet ditt, men du kjenner at de kravler rundt der oppe. Så turen videre gikk jeg stort sett med hendene i håret for å kjenne om det var fluer der. Mer om Hjortelusflua nedenfor bildene.

Trykk på bildene for å se de større

Fra 2013 er Hjortelusflua blitt vanlig i sørvestlige deler av Krokskogen, sørlige deler av Bærumsmarka og i Romeriksåsene. Flere funn er gjort i ytterkantene av Nordmarka og noen få i indre deler.  Den er nå også vanlig i Vestfold og sørøstre deler av Telemark. Flere kilder om Hjortelusflua; Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og NRK Østlandssendingen. WWF Norge mener at flere rovdyr kan hjelpe på hortelusflue- og flått bestandene.

This entry was posted in Akershus, Marka, Nye innlegg and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.