Manndalen i Troms

Bobilturen, tur-retur Manndalen. Manndalen var vårt hovedmål på denne turen. Vi ville først og fremst til Manndalen for å delta på urfolksfestivalen Riddu Riddu, og så reise sørover derfra.

Det virker kanskje rart å ta med hunder på musikkfestival, men det fungerte fint. Hundene fikk ikke komme inn på festivalområdet. Men bobilen var parkert rett utenfor festivalområdet, så vi var stadig i kontakt med hundene. Dessuten fikk de gode og lange turer flere ganger om dagen. Når man reiser med to store hunder blir reisen preget av det. Det er mye hunder ikke kan delta på, og da blir det desto mer av aktiviteter der de kan delta.

Klikk på bildene for å se de større

Urfolksfestivalen Riddu Riddu var en opplevelse. Musikere fra flere land deltok, blant annet inuiter, afrikanere, maorier fra New Zealand og samer. Stemningen var helt fantastisk. Jeg likte spesielt årets nykommer, Katarina Barruk, når hun fremførte sine mørkeste sanger. Bildene nedenfor viser artister og stemning fra Riddu Riddu festivalen 2012. Informasjon om Manndalen nedenfor bildene. 

Klikk på bildene for å se de større

Manndalen er et tettsted i Kåfjord i Troms. Stedet er blant annet kjent for fiskefestival og den internasjonale urfolksfestivalen Riddu Riddu.

Kompani Linge-soldaten Jan Baalsruds urne står på kirkegården i Manndalen etter hans eget ønske. En hule innerst i Manndalen var et av oppholdsstedene hans under flukten til Sverige under 2.verdenskrig. Under tiden i hulen fikk Baalsrud uvurderlig hjelp av folket i Manndalen. Den dramatiske historien om Jan Baalsruds flukt blir filmatisert på nytt av Zwart og Skavland skriver avisen Nordlys. 

Under 2. verdenskrig brant tyskerne ned absolutt alt i Manndalen. Etter krigen ble det bygget provisoriske hus, såkallte kåk, av restmateriale som ble gitt til befolkningen. Staten krevde betaling for dette materiale senere. Kjent er historien om kåken til Anton Sjåbakken som ble taksert til 2700 kroner, en årslønn på den tiden. Han nektet å betale. Han skrev det kjente brevet om «Sjit helvedes kåken» til Kåfjord byggekontor. Sjåbakken var den eneste som protesterte på å måtte betale for materialet de hadde fått utlevert. Nå er huset hans en turistattraksjon. 

I Manndalen ligger Senter for nordlige folk som blant annet huser samisk språksenter, museum, bibliotek, festivaladministrasjon og kontorer for Sametingets kulturminnevern. Manndalen er bosetningsområde for «de tre stammer»; nordmenn, kvener og samer. Grunnet uår i Finland kom mange finner til Norge på midten av 1700-tallet og midten av 1800-tallet. Mange manndalinger regner seg i dag som kvener, etterkommere av finner. Mange andre manndalinger regner seg som samer eller som etterkommere etter samer.

This entry was posted in Bobil tur, Nye innlegg, Troms and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.