Madickens hus på Fiskåtangen

Jeg fortalte litt om Vågsbygd i siste innlegg, men bydelen har mye mer å oppleve, Fiskåtangen for eksempel.

På Fiskåtangen ligger det en helt praktfull herregård i en nydelig, engelskinspirert park. En av de lokale beboerne fortalte at hovedhuset ble brukt som «Madickens hjem» i filmen om henne. (Astrid Lindgrens Madicken.) Om det er sant vet jeg ikke, men uansett er gården verdt et besøk hvis man er på de kanter. Kristiansandere selv har ikke alltid sett herregården som programmet Sommerhilsen på NRK, fra 1983, viser.

Jeg visste ikke at det lå en herregård på Fiskåtangen, men jeg hadde hørt at det var fint der, derfor tok vi tur. Og ble gledelig overrasket over denne avsondret rolige, velstelte og vakre hagen med de enorme trærne og det vakre hovedhuset. Noen av husene på gården har galleri som NRK filmen viser og hovedhuset kan leies til fest. Hagen kan benyttes fritt året rundt. Mer info om Myren gård som herregården heter nedenfor bildene.

Klikk på bildene for å se de større

Myren gård er en herskapelig gård med parkmessig opparbeidet hageanlegg. Konsul Johan Heinrich Wild oppførte et sommersted og lystgård på Fiskåtangen i 1854. Fra 1930 til 1964 da Kristiansand kommune overtok stedet var det helårsbolig. Hovedhuset skal være et av de fineste sveitserhus nord for Alpene.

Gartner Poul Holst Poulsson skapte en engelsk landskapspark i 1860. Det ble brukt eksotiske planter og frø, derfor har parken en flora som normalt bare finnes i varmere strøk. Parken har et eget område for rhododendron, dessuten vokser det største nåletre som finnes der, og mange andre trær og planter.

This entry was posted in Nye innlegg, Vest-Agder and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.