Kyststiene i Svartskog

Svartskog er en perle av et område som jeg fikk lyst til å se mer av etter første tur dit for å gå Oldtidsveien. Denne gangen skulle vi ta kyststien fra Svartskog mot grensen til Ås kommune. Vi startet turen ved Svartskog Kolonial og kafé etter å ha kjøpt hver vår doble cortado, og fått nyttig informasjon om kyststien sørover. Vi fulgte en grusvei, etter hvert så vi merket med Kyststi, men vi fant aldri noen sti. Kyststien sørover fra kolonialen var den grusveien vi fulgte som er veien til de fastboende i området. Men vi fant en fin bade- og grillplass som vi slappet av ved før vi gikk videre. Vi fulgte grusveien helt til den ikke gikk lenger, snudde og gikk tilbake. Det interessante ved denne turen var å se det lille lokalsamfunnet innerst i veien, og alle badeplassene som hadde et privat preg. Nedenfor bildene forteller jeg om kyststien nordover.

Klikk på bildene for å se større utgaver

Vel tilbake ved kolonialen bestemte vi oss for å gå ned til Roald Amundsens hjem ved Bålestrand. På vei ned kom vi i prat med noen fastboende som fortalte om kyststien nordover fra Bålestrand til Bekkensten hvor Sherpaer, på starten av strekningen, har laget trappetrinn for å bedre fremkommeligheten. Vi gikk Sherpadelen av kyststien. Deretter fulgte vi en annen vei tilbake: Først en grusvei sørover til en bom og postkasser. Der tok vi inn på en sti til venstre som vi fulgte til et gult hus og en ny grusvei. Den fulgte vi til Bekkenstenveien. Så tok vi til høyre ved Rødstenveien og gikk forbi mange store og fine hus for å ende opp ved kolonialen igjen. Det høres kanskje langt ut, men tok bare en halv times tid. Mer informasjon om Roald Amundsen, Sherpaarbeid og Bekkensten nedenfor bildene.

Klikk på bildene for å se større utgaver

Roald Amundsen (1872-1928) bodde på Svartskog i villaen Uranienborg fra 1908 til han forsvant under en flytur i 1928.  Huset står som Amundsen forlot det. Amundsen var polarforsker og foretok ekspedisjoner til Sydpolen med båten Maud. 

Bekkensten Huset som ligger der i dag ble bygget på slutten av 1600-tallet og er et av de eldste i Oppegård. Bekkensten har vært husmannsplass under Vestre Oppegård, ved Oldtidsveien. Jørgen Stubberud, som fulgte Roald Amundsen på hans Sydpolferd, er født og oppvokst på Bekkensten. I 1936 kjøpte Oslo kommune strandområdene ved Ingierstrand bad og Bekkensten fulgte med. Ved Bekkensten har man funnet hustufter og bygdeborger fra jernalderen ca. 500 år f.Kr. Bekkensten er nå en badeplass. 

Geirr Vetti administrerer sherpa-arbeidet. Vetti holder til på en fjellgård innerst i Skjolden i Sognefjorden. Han har gjennom mange år hatt 10-15 sherpaer på sesongarbeid i Norge. De har laget håndbygde, steinlagte stier i fjellheimen og langs kysten for ulike kommuner. 

This entry was posted in Akershus, Nye innlegg and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.