Kabelvåg i Lofoten

Bobilturen, tur-retur Manndalen. I Lofoten valgte vi Kabelvåg og Henningsvær som mål. Lofoten er stappfull med steder og opplevelser vi gjerne skulle sett og tatt del i, men da måtte vi minst hatt en måned til rådighet, og vi hadde tre dager. Om sommeren er det fullt av turister i Lofoten, det er trangt om plassen og det kan være vanskelig å finne campingplass. Vi bodde på Kabelvåg feriehus og camping. Campingplassen ligger supert til for turer i skog og mark og har gangavstand til Kabelvåg sentrum. For tur til Henningsvær brukte vi bobilen. Informasjon om Kabelvåg og Lofoten finner du nedenfor bildene.

Klikk på bildene for å se de større

Lofoten er en øygruppe i Nordland som er kjent for sin særegne natur. Mange kunstnere bor i Lofoten fast, andre i perioder, på grunn av naturen, nordlyset og midnattsolen. Lofoten er et populært reisemål også for fjellklatrere, dykkere, surfere, syklister, kajakkpadlere, sportsfiskere og alle oss andre som bare vil se og nyte.

Kabelvåg er det eldste fiskeværet i Lofoten. Allerede på 1000-tallet var Vågen et senter for Lofotfisket etter skrei=torsk, fisken ble tørket og eksportert. På 1300-tallet utgjorde tørrfisk 80% av norsk eksport. På slutten av 1800-tallet var Kabelvåg «Lofotens hovedstad». Flere tusen fiskere kom til været. Med dem kom også lykkejegere, handelsmenn, teatertrupper, musikanter og akrobater. Til å begynne med bare under Lofotfisket på senvinteren, men etter hvert også om sommeren.

Fyll og hor ble den tragiske skyggen av fiskeværets blomstring. Useriøse huseiere leide ut til personer som solgte brennevin ulovlig, og slik fikk en av gatene navnet «Cognac-gata». I kneipene skal det ha vært opptil 20 bordeller, med 50 gledespiker i sving. Utrolige 2000 mennesker, lokalbefolkning og fremmedfiskere, skal ha toget gjennom Cognac-gata en februardag i 1895 under parolene ”Vekk med vertshusene” og ”Vi vil folkets vel”. Utover på 1900-tallet overtok Svolvær Kabelvågs plass som «Lofotens hovedstad» på grunn av behovet for dypere havn.

I Kabelvåg finner man attraksjoner som Lofotakvariet og Lofotkatedralen , Galleri Espolin og Galleri lille Kabelvåg. Og middelaldersenteret Vágar, som er rester etter verdens første by nord for Polarsirkelen. 

This entry was posted in Bobil tur, Nordland, Nye innlegg and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.