Jeløya

Har du en hel dag til rådighet er Jeløya et perfekt sted å besøke. Øya er en av de største i Ytre Oslofjord, cirka en mil lang og 4 kilometer bred. På Jeløya er det turstier langs kystlinjen og turstier som går på kryss og tvers over øya. Du kan gå langt og lenge langs stiene eller ta en kortere tur for å heller å nyte vær og vind på en av de utallige strendene eller gå på kafe.

Vi valgte å starte vår tur sør på øya, i Søndre Jeløy landskapsvernområde, som står omtalt i en oversikt over Norges naturperler. Vi gikk langs kyststien til Alby der vi tok en svipp opp til Galleri F15 og kafeen før vi fortsatte videre langs kysten. Etter en rast gikk vi samme vei tilbake. Like før vi gikk ut av landskapsvernområdet, på tilbakeveien, fikk vi se et rådyr som holdt øye med oss fra buskaset. Rådyret sto helt stille til jeg romsterte etter kameraet mitt, da snudde det rolig og luntet bort.

Klikk på bildene for å se større utgaver

Jeløya ligger i Moss kommune. For å komme til Jeløya er det lettest å kjøre bil. Følg E6 til Moss og videre skilt til Jeløy. Du kan også ta toget, som har avganger fra Oslo S til Moss cirka hver time. Har du mulighet til å ta med deg sykkel, er Jeløya perfekt å oppdage fra sykkelsetet. Jeløya har en av landets rikeste flora, med blant annet blåveis og misteltein. På øya finnes flere landskapsvernområder og naturreservater som følge av den enestående naturen. 

Galleri F15 ligger i den ærverdige villaen til Alby gård, et av de eldste godsene på Jeløya. Alby er en del av et herregårdslandskap som ellers er sjeldent i Norge. Side om side med Galleri F15 ligger Alby ponnistall med hester, griser og kaniner som man gjerne kan hilse på. Rett nedenfor galleriet ligger Albystranda hvor også kyststien passerer. Alby har parkeringsmuligheter og er et godt utgangspunkt for turer på Jeløya.

Herregården Røed er et kombinert kunst- og kultursenter. Her finnes blant annet Galleri Kvinnelist, gitarmaker, cafe. Om sommeren arrangeres det konserter i hagen til hovedhuset.

This entry was posted in Nye innlegg, Østfold and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.