Hvitsten og Ramme gård

Har du lyst til å oppleve noe helt spesielt, dra til Hvitsten. Midt mellom Son og Drøbak, i sjøkanten ligger dette nydelige lille stedet. Stedet er fullt av gallionsfigurer som er satt opp i landskapet. Gallionsfigurene kommer fra Fred. Olsens båter. Like spetakulært er Ramme gård, et økologisk gårdsbruk med kafe, utstillinger og arrangementer.

Offisielt heter det at Hvitsten er et nydelig feriested med en liten kirke, sjøboder fra 1700-tallet, koselig gatemiljø og småhusbebyggelse.

TV-Gjertsen synes stedet er en perle og skal spille inn en hytteserie for TV-Norge i Hvitsten står det i Moss avis 16.april 2013.

Klikk på bildene for å se større utgaver

Litt historie 

I 1875 var det på Hvidsten Gård registrert 17 handelsskip. Bjelkehuggeren Petter Olsen startet her det som senere ble det kjente rederiet Fred. Olsen. Petter (1821-1899) og hans kone Bolette Olsen (1828-1922) bodde i Hvitsten og gav i 1887 både bedehus og skole til stedet. Hvitsten skole er en av de eldste i Vestby og er i dag kontorbygg for Fred. Olsens. Kirken i stavkirkestil, bygget i 1903, var også en gave fra Bolette Olsen. Petter og Bolette hadde 7 barn og Fred.Olsen (1857-1933) var den som markerte seg mest. Han flyttet rederiet til hovedstaden i 1902, omskapte det fra seil til damp og senere til motor – og har med rette fått et monument i Hvitsten. 

Kunstnerstedet Hvitsten. Theodor Kittelsen kjøpte seg hus i Hvitsten 1892 og hadde en meget produktiv periode mens han bodde i her. 
Oscar – bror av Henrik Wergeland – bodde også i Hvitsten og er mest kjent for maleriet Riksforsamlingen på Eidsvoll fra 1814, en gave til stortinget 1885. 
Edvard Munch kjøpte eiendommen Ramme, nord for Hvitsten i 1911. 
Sigrid Undset har også bodd i Hvitsten – og Emmerstadbukta noe lengere sør er modell for Hestviken i hennes roman «Olav Audunsøn i Hestviken». 
Bosted og ferieparadis for Nicolai Wergeland, Edvard Munch, Th. Kittelsen, Christian Krogh, Hans Jæger og Lasson-døtrene Oda og Bokken. 

This entry was posted in Akershus, Nye innlegg and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.