Hvervenbukta kaller jeg området som består av en hel ås med stier og med kystlinje mot vest og selvfølgelig selve badestranden Hvervenbukta. Ved inngangen til området ligger Fiskevollbukta.
Fra Holmlia stasjon er det gangveier helt til Hvervenbukta, turen tar ca. 20 minutter. På veien ned går du forbi Hundejordet, et friområde for hund. Tar du til høyre ved Hundejordet, inn på stien, kommer du rett til Ljanselva der det går turstier til Nordstrand og Hauketo.
Vil du ha det ganske så stille og la hunden din løpe rundt ved Hvervenbukta, kan du krysse Ljansbrukveien og ta inn på en sti til høyre ved campingplassen. Du kommer da til en ås som er full av stier på kryss og tvers, og som få benytter.
For å komme til Hvervenbukta kan man gå, sykle, ta buss eller egen bil, det er mange parkeringsplasser.
Nedenfor er noen stemningsbilder fra Hvervenbukta 16.oktober 2011.
Klikk på bildene for å se de større
- På åsen overfor gangveiene er det turstier på kryss og tvers. Nydelig utsikt kan du se mange steder, men ett sted er det satt opp benker og laget bålplass.
- Macho på oppdagelsesferd i skogsområdet på åsen.
- Hva driver han med nå? Ninja og Macho koser seg på utsiktspunktet. Vi går ofte opp dit for å ta inn naturen fra nært og fjernt.
Hvervenbukta er et bade- og friluftsområde syd i Oslo, like ved grensen til Oppegård kommune. Stedet ligger ved Bunnefjorden i Bydel Søndre Nordstrand.
Området tilhørte opprinnelig Ljansgodset. Hovedbygningen her var fra 1765, og brant ned i 1913. I dag er det bare grunnmuren som er igjen. Ved den gamle Mosseveien står fremdeles de to portnerboligene hvor Hvervenbukta kunst og håndverk holder til, og i lysthuset ved Hvervenbukta er det i dag kafedrift. Aker kommune overtok eiendommene i 1937.
Ljan var en gammel gård som nevnes første gang i 1308. Etter 1650 var den delt i tre bruk, Øvre Ljan, Nedre Ljan og Stubljan, men alle tre ble etter hvert kjøpt av eierne på Stubljan og utgjorde, sammen med gården Hvitebjørn i Oppegård, Ljansgodset. I 1748 ble godset kjøpt av justisråd Povl Vogt som var gift Karen Holter. Som enke hadde hun broren Peder Holter som forvalter. Denne broren kjøpte gården i 1765 og fikk bygget den store hovedbygningen ved Hvervenbukta.
NB! På kartet på venstre side der du kan søke opp området jeg forteller om.