Helg og det er meldt nydelig vær

Hva er da bedre enn å komme seg ut i naturen? Vandre langs kyststier, nyte været og kjenne lukten av sjø. En kyststi som er fin på slike dager er strekningen fra Blylaget brygge til Nesoddtangen. Ved Blylaget er det parkeringsplass. Men når været er nydelig er det kanskje enda bedre å starte turen med båt fra Oslo til Tangen, og gå derfra. Tar du turen på en søndag er kafeen Hellviktangen åpen. Informasjon om Nesodden nedenfor bildene.

Klikk på bildene for å se de større

Nesodden ligger på en halvøy med Oslofjorden i vest og Bunnefjorden i øst. Langs landeveien fra Nesoddtangen til Oslo er det 45 km, sjøveien ca. 5 km. I alle år har fjorden vært den viktigste veien til Oslo. I over 100 år var det rutetilbud til både øst- og vestsiden av Nesodden. Alle stedsnavn med brygge i vitner om denne tiden. Men i 1970-årene ble Tangen brygge eneste fergested. 

For ca. 8 000 år siden kom de første menneskene til Nesodden. Den gangen stod vannet 60 meter høyere og Nesodden var to øyer i fjorden. I norrøn tid, 700-1150, lå Nesoddens gudehov på Løes, der det også var bygdeting. Etter at Norge ble kristnet, ble Nesodden kirke bygget. Den eldste delen av denne nydelige, lille kirken er oppført på 1100-1200-tallet. 

Produksjon og salg av is var i en periode viktig for næringsvirksomheten på Nesodden. Over 25 kunstige dammer og tjern anla de til denne produksjonen. Krystalldammen på Blylaget stammer fra denne virksomheten. 

This entry was posted in Akershus, Nye innlegg and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.