Ferie! Til Danmark med hund.

I midten av august dro vi til Skagen, Danmarks nordligste by. Vi var bortskjemt av den norske sommeren og ønsket oss mer varme og strandliv, vi ville forlenge sommeren ved å dra lenger syd. Dessuten ville vi oppleve lyset som Skagensmalerne var så fasinert av.

Varmt ble det ikke, vi frøs og frøs der nede, temperaturen var vel som hjemme, men den konstante vinden gjorde at det kjentes mye kaldere enn temperaturen viste. Heldigvis var huset vi leide godt og varmt, så det var bare å kle seg godt ute, og varme seg i hyggelig hus etter turer i naturen.

Mye strandliv fikk vi. Godt kledd mot vind og tidvis mye regn vandret vi langs vannkanten på stenstrender og nydelige sandstrender. Hundene elsket det. De løp i vill fart, nesten usynlig mot den gyldne sanden. Og de luktet og luktet, nye og spennede lukter, anderledes enn hjemme. En dag gikk vi forbi en død sel i vannkanten, Macho gned seg på den. Og da var det han som luktet, han luktet helt forferdelig. Tre omganger med shampoo måtte til for å fjerne den lukten. Om Skagen og Skagensmalerne nedenfor bildene.

Trykk på bildene for å se de større

Skagen ligger på det smale området mellom to hav, Skagerrak og Kattegat, og er et populært mål for turister. Hele sommeren er byens lystbåthavn smekkfull av båtturister fra Danmark, Sverige, Norge og flere andre land. Skagen har et blomstrende uteliv, med en rekke restauranter, barer og vertshus.

To av Skagens severdigheter er Den tilsandede kirke og Grenen, der de to havene, Skagerrak og Kattegat møtes. Vil man se vidt utover fra Grenen, kan det gjøres fra Danmarks nest høyeste fyrtårn, det grå Skagen fyret.

Andre severdigheter i Skagen er Skagenmalernes ulike hus, Skagens museum og Drachmanns grav ved Grenen. Skagenmalerne er et kjent begrep. Kunstnere kom en etter en til Skagen lokket av lyset og kunstnerkolonien. Først ute var forfatteren Holger Drachmann, samt kunstmalerne Frits Thaulow og Karl Madsen. Karl Madsen ble direktør for Skagens museum og skrev bok om Skagensmalerne. Maleren Krøyer reiste til Skagen første gang i 1882. Etter hvert ble det sommeropphold hvert år, og begrepet Skagenmalerne ble skapt med ham som midtpunkt. Mer om kunstnere nedenfor bildene.

Klikk på bildene for å se de større

Peder Severin Krøyer var dansk maler og billedhugger. Krøyer ble født i Stavanger som sønn av Ellen Cecilie Gjesdahl. Moren led av depresjoner og han ble derfor sendt til hennes søster, Bertha Cecilie Krøyer i København. I 1894 overtok Krøyer et hus i Skagen som ble døpt «Krøyers Hus». Noen av hans mest kjente malerier ble til i denne perioden. Krøyers liv kom etter hvert til å bli preget av sykdom; han ble smittet av syfilis i ungdomsårene. Ektefellen forlot ham, og han bodde alene i Skagen til sin død. Krøyer ligger begravet på Skagen kirkegård.

Holger Drachmann var dansk poet og dramatiker. Drachmann var utdannet maler, men ga det opp og ble forfatter. Han skrev noveller, dikt, romaner og skuespill. Drachmanns mange kvinnehistorier og skandaler gjorde ham til en farverik person, men også en klok og objektiv betrakter. Han var genuint interessert i Skagen folkets liv og levnet, det gjorde at han ble kjent og elsket av fiskerne, kunstnerne og byens øvrige borgere. I 1903 bosatte Drachmann seg i Skagen med sin tredje hustru Soffi. Hjemmet kalte de Villa Pax. Da Drachmann døde ble urnen hans fraktet i en storslått prosesjon til gravstedet nær Grenen. Etter hans død ble Villa Pax museum. Edvard Grieg satte musikk til en rekke av Drachmanns dikt, bl.a. Reiseminder fra Fjeld og Fjord opus 44.

Lauritz Tuxen var maler og professor ved Kunstakademiet. Han var en pådriver for å få stiftet Skagens Museum. I 1901 giftet Tuxen seg for andre gang med norske Frederikke Treschow, og fikk sommerhus i Skagen.

Michael Ancher var en dansk maler. Han var gift med malerinnen Anna Ancher, datter av Brøndum hotells eier i Skagen. Brøndum hotell var i mange år et samlingspunkt for Skagenmalerne. Ekteparet Ancher var de eneste av Skagensmalerne som hele tiden bodde fast i Skagen, deres hus er åpent for publikum. Malerparet er avbildet på den danske tusenkronerseddelen.

This entry was posted in Danmark, Nye innlegg and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.