På Frognerseteren og Tryvann finner du folk i trærne

Vi dro opp til Frognerseteren en ettermiddag for å ta en lengre skogstur. Turen ble ikke så lang da regnet begynte å fosse ned over oss rett ved Tryvannsstua. I steden tok vi Tryvannskleiva opp til tårnet i en fart. Og fikk oss en litt anderledes opplevelse enn vi hadde tenkt. I kleiva var det syklister som kjørte ned og tok stolheisen opp igjen. Og lenger oppe i kleiva var det full aktivitet oppe i trærne. Hele veien fra toppen av kleiva til Tryvannstårnet var det alle mulige og umulige installasjoner i trærne som mange ignorerte regnet for å benytte seg av. Dette tilbudet som drives av Oslosommerpark er ikke noe for hunder, men selv jeg fikk lyst til å ta en dag der og la hundene være hjemme. Nedenfor bildene er det mer informasjon om Frognerseteren, Tryvannsstua og Tryvannstårnet.

Klikk på bildene for å se større utgaver

Frognerseteren er et populært turområde i Nordmarka. Stedet var opprinnelig en seter som lå under Frogner Hovedgård, den ble skilt ut i 1848. Til seteren hørte en del av skogen i Nordmarka. I 1864 overtok finans- og friluftsmannen Thomas Johannes Heftye Frognerseteren og skogen. Han eide også områder i Østmarka og landstedet Sarabråten. Heftye er i dag mest kjent som initiativtaker til stiftelsen av Den Norske Turistforening i 1868, der han var foreningens første formann, og satt til sin død.  

Heftyes arvinger solgte Frognerseteren til Kristiania kommune, nå Oslo, i 1889. Kommunen hadde allerede begynt å legge til rette for utvidet bruk av Nordmarka. I 1891 oppførte kommunen Frognerseteren restaurant, med storslagen utsikt over by og fjord. I 1898 ble Holmenkollbanen åpnet, og i 1916 ble banen forlenget til Frognerseteren. 

Tryvannstua er en turisthytte mellom Tryvannene (av tallet tre og vann) i Oslomarka. Hytta ble bygd i 1931 av nedfallstømmer fra en storm i 1930.  

På toppen av Tryvannskleiva ligger Tryvannstårnet som er synlig fra de fleste steder i Oslo. Tryvannstårnet ble bygget i 1962 for å sende radio-og fjernsynsignaler til hele Norge. Tårnet var tidligere et turistmål, men er nå stengt. Det arbeides med å få åpnet Tryvannstårnet igjen. Fra Tårnet kan man se helt til Sverige i øst og Gaustatoppen i vest.

This entry was posted in Marka, Nye innlegg and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.