«En sommer er over, men minnene om den består,» heter det i en velkjent sang. Våre sommerminner kommer i år fra Kristiansand. Hundene og jeg hadde mange fine, interessante og nydelige turer der. Alle de fine turene vi hadde i Kristiansandsområdet kan du snart lese om på denne siden.
Lite visste jeg om byen på forhånd, og absolutt ikke at den er omkranset av skogsområder. Jeg visste heller ikke om all flåtten vi skulle møte. Hundene gikk først med halsbånd kjøpt i butikk, så med halsbånd kjøpt hos dyrlege, allikevel plukket jeg hver dag bort mengder av flått, spesielt på Macho. Bra ble det først da hundene fikk Bravecto, piller som dreper flåtten etter at den har bitt seg fast. Etter pilleinntaket plukket jeg ikke bort en eneste flått, og hundene slapp halsbånd.
Kristiansand kaller seg selv sommerbyen, men er så mye mer enn det. Selv om sommeren er en viktig tid for byen og næringslivet med tilstrømmingen av tusenvis av turister. Mer informasjon om Kristiansand under bildene.
Klikk på bildene for å se de større
- Christiansholm festning er et markant, vakkert og særeget sted i bybildet der det ligger på havnen.
- Christianssand Artillerie Compagnie salutterer for turistene hver søndag om sommeren. Compagniet har egen nettside.
- To stolte karer fra Artillerie Compagniet viser hvordan uniformene så ut i 1711. De vet også mye om livet på en festning i 1711.
- Kristiansands tusenårssted er Retranchementet eller «Tresse» som er det lokale navnet. Tresse er en park og en åpen plass foran Christiansholm festning.
- Tresse benyttes som byens festplass, til arrangementer, konserter og sandvolleyballturnering. Tresse har lekeplass og utendørs is- og ballbane.
- Bystranda ligger ved Strandpromenaden, midt i Kristiansand. Bystranda er uhyre populær og benyttes av mange når sola skinner.
- Hva er det ellers mye av i Kristiansand? Båter selvfølgelig. Store og små feriefartøy vrimler langs havna.
- Og vi så sandskulpturer. Kanskje er det et årlig fenomen at det bygges sandskulpturer i Kristiansand?
- Går du langs Strandpromenaden kommer du til dette kartet som forteller hvor du bør gå for å få sett severdighetene.
- Vi fulgte Strandpromenaden som går langs elven Otra der flere store seilskuter lå fortøyd.
- Skyene seg innover fra havet og himmelen mørknet på turen vår langs Strandpromenaden. Plutselig så noen hus litt skumle ut.
- Og da var det godt å komme inn i Posebyen med farveglade hus. Posebyen er Kristiansands eldste bydel, den eneste bydelen som sto igjen etter bybrannen i 1892.
- Kanskje var ikke de farveglade husene den egentlige Posebyen. Men her er den i hvertfall, og med Domkirken i det fjerne.
- Det ser nesten ut som domkirken ser på oss med sine to grønne øyne. Domkirken er en av de største i Norge og er bygd i nygotisk stil.
- Rett ved domkirken ligger byens torg, der traff vi på en stolt hestedrosjeeier.
- Går man tvers gjennom torget kommer en til gågaten der det alltid er et yrende liv om sommeren. Gågaten tok oss rett ned til havnen igjen.
- Og nede ved havnen er utsikten mot lasaretthøyden på Odderøya. Øya er verd en dagstur i seg selv.
- Over til Odderøya. På grunn av militær aktivitet var Odderøya stengt for vanlige folk helt til 1992. Nå er øya et populært utfartsted og et regionalt kultursenter.
Kong Christian IV, også kallt Christian Quart, grunnla byen Christianssand på «Sanden» i 1641. Byen ble anlagt etter en regelmessig byplan, et kvadratur. Kvadraturen er nå en del av Kristiansands sentrum.
Arkeologiske funn viser at Kristiansandsområdet hadde bosetting lenge før Christian IV kom inn i bildet. På 1300-1400-tallet var det både havn og tettsted der, skriftlige kilder viser dessuten at det allerede i 1040 var kirke på stedet.
I 1877 ble bynavnet endret fra Christiansand til Kristiansand. Kristiansand er by, kommune, og Vest-Agder fylkes administrasjonssenter. Kristiansand har stor tilstrømming av turister i sommermånedene. Spesielt Dyreparken trekker mange tilreisende, mens også de mange festivalene som arrangeres, som i år; Tall Ships Races.
Det norske artillerikorpset ble opprettet i 1685. Korpset skulle betjene kanonene på festningene, i alt sju kompanier var utplassert på norske festninger. Artillerikorpset ble nedlagt i 1764 og i 1803 erstattet med Den norske artilleribrigade, dvs de enkelte enhetene hadde fra da av egne kommandanter og ble av den grunn kallt brigader. Dagens Artillerikorps i Kristiansand har egen nettside.