Elvebyen Drammen

er en av de raskest voksende byene i Norge. Så det er visst der det skjer.

Jeg tok med meg Ninja og dro til Drammen 11.mars. Og ble veldig forbauset over å oppdage snø og skiløyper midt inne på torget i byen. Det var et yrende folkeliv rundt løypetraseene og sterke høytalerlyder. For å få litt ro og stillhet gikk vi ned til elva og tok en tur langs den fine gangveien der. Ved elva var det nesten folketomt og stille, og veldig hundevennlig. Mye interessant om Drammen nedenfor bildene.

Klikk på bildene for å se de større

Spesielle ting å oppleve: Drammens egen hjemmeside over severdigheter. Hvert år arrangeres Elvefestival, en stor begivenhet med både nasjonale og internasjonale storheter på scenen. En av Drammens største severdigheter, Spiralen, er en tunnel opp til Bragernesåsen. På toppen er det storslått utsikt over Drammen, og turløyper sommer og vinter.

Historisk om Drammen: 19. juni 1811 ble byen Drammen grunnlagt. Drammen gikk rundt den tiden fra å være ledende utskipningshavn for trelast til å bli industriby. Det ble etablert teglverk, jernstøperi, trelastforedling, tekstilfabrikker, skofabrikker og bryggeri. Aass Bryggeri, ved elvebredden, er Norges eldste bryggeri. I 1848 startet Marcus Thrane Norges første arbeiderforening, i Drammen.

I 1909 fikk Drammen Skandinavias første trolleybuss, på folkemunne kalt elektrikken, senere forkortet trikken. Lagt ned i 1967.

På 1970-tallet var byen veldig forurenset av industrien, oppsplittet av trafikkårer og hadde en meget forurenset elv. Folk flyttet fra Drammen, og byen stagnerte. Men så snudde det. Drastiske endringer ble gjort for å gjøre byen mer miljøvennlig. Noe industri ble lagt ned, andre fikk pålegg om rensning. Elva ble renset og tilrettelagt for rekreasjon. I 1999 kom den store strategiplanen  – Drammen 2011 – Naturbania. Ideen var å skape en by med urbane kvaliteter, nærhet til naturgoder, kulturelt mangfold og kultursatsing. Og siden har byen bare vokst. Innflyttingen til Drammen er stor. Her har de «alt»; sjø, tog, turområder og kultur.

This entry was posted in Buskerud, Nye innlegg and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.