«det årnær sæ»

Vil du at ting skal ordne seg, er det kanskje lurt å dra til Fredrikstad. I Fredrikstad «årnær det sæ», mens «det nøtternte» i Sarpsborg, slagord fra to byer som ligger tett ved hverandre. Jeg vil at ting skal «årne sæ» så jeg dro med hundene til Fredrikstad. Senere tar jeg kanskje en tur til Sarpsborg for å kjenne på «det nøtternte».

Jeg har vært med hundene i Gamle Fredrikstad tidligere, men da var det vinter. Nå ville vi oppleve hele Fredrikstad i september sol. Mer informasjon om Gamlebyen i Fredrikstad og Fredrikstad nedenfor bildene.

Klikk på bildene for å se de større

Fredrikstad ligger 90 kilometer sørøst for Oslo og er Norges sjette største by. Fredrikstad kaller seg for Plankebyen, skutebyen og fotballbyen. Vil du utsettes for Fredrikstad dialekten bør du snakke med «døm gamle kællene på jugærbenken i Gamlebyen på Øssia eller på fiskræne uttante Hvaler». 

Gamlebyen i Fredrikstad er en av Norges mest populære turistattraksjoner og den best bevarte festningsbyen i Skandinavia. Festningen er 350 år i 2013. I årene etter festningens nedleggelse i 1903 var det planer om å fylle igjen vollgravene og planere de gamle festningsverkene og rive mye av den gamle bebyggelsen. Dette ble heldigvis ikke gjort, og fra 1930-årene ble det en gradvis sterkere bevissthet om de bevaringsverdige verdiene. Etter andre verdenskrig fikk Gamlebyen en oppblomstring knyttet til brukskunstorganisasjonen PLUS som drev verksteder i flere av de gamle husene. Organisasjonen holdt på til 1978. Selv etter at organisasjonen sluttet har Gamlebyen bevart et markant innslag av kunstnere og håndverkere som «bastion 5» og Glasshytta. 

This entry was posted in Nye innlegg, Østfold and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.