Byen med Norges sørligste gågate

31På vår tur til Lindesnes rastet vi i Mandal, Vest-Agders nest største by, bare slått av Kristiansand. Den sjarmerende byen Mandal lå badet i solskinn. Vi ble ganske betatt av byens sentrum med de trange gatene flankert av hvitmalte trehus. Mandal fremsto som litt av en sommer idyll.

Mandal har fostret flere kjente kunstnere; Adolph Tidemann, Gustav og Emanuel Vigeland, Olaf Isaachsen og Amaldus Nielsen. Mer informasjon om Mandal nedenfor bildene.

Klikk på bildene for å se de større

Mandal er nest største by i Vest-Agder og Norges sørligste kommune. Byens sentrum har en helt spesiell atmosfære med hvitmalte trehus og trange gater. Langs elven er en lang promenade. Mandal har mange festivaler, en av de spesielle er Skalldyrfestivalen.

Mandal fikk bystatus i 1921. Men allerede på slutten av 1300-tallet er Mandal nevnt som «Vester-Risør» da kong Erik av Pommern ga stedet rett til handel med mandalslaksen. På 1800-tallet var Mandal en rik handelsby på grunn av laks- og tømmereksporten. Velstanden på den tiden gjenspeiles i statuen «Mandalitten» i sentrum; mandalitten hadde «laks i lommene, egg i skoene og fint brød i hatten».

This entry was posted in Nye innlegg, Vest-Agder and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.