Bergstaden Røros

Bobilturen, tur-retur Manndalen. Siste stopp på vei hjem er Røros, som står på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Byen er en eneste stor severdighet, og utenfor ligger to nasjonalparker. Vi bodde på Fjellheimen camping som er et godt utgangspunkt for turer i naturen, og med gangavstand til Røros sentrum. Informasjon om Røros, bergverksarbeidernes forfatter Johan Falkberget og nyttige linker nedenfor bildene. 

Klikk på bildene for å se de større.

Gruvedrift har vært helt sentralt for utviklingen av Bergstaden Røros. I 333 år, fra 1645 til 1978, var det aktivitet i gruvene. Svenske tropper ødela byen i 1679 som en del av krigen mot Danmark-Norge. Røros ble helt gjenoppbygget og står nå som den var etter gjenoppbyggingen.

Etter nedleggelse av bergverksdriften har Røros satset på reiseliv. Turistene kommer for å se kulturminnene og oppleve; Rørosmartnan, Julemarkedet, Vinterfestspill og Elden. I 2011 fikk Røros første prisen som Beste Destinasjon under Virgin Holidays Responsible Tourism Award i London.

I Røros kommune er det to nasjonalparker, Femundsmarka og Forollhogna. Røros har en kulderekord på –50,4 °C, og er dermed et av de kaldeste stedene i Norge. 

Bergverksarbeidernes forfatter, Johan Falkberget (1879-1967) begynte allerede som sjuåring å arbeide i gruvene, og fortsatte til han var 27. Onkelen Ole Johnsen Jamt, nesten blind etter en gruveulykke, lærte Johan å lese og skrive. Falkberget skrev etter at arbeidsdagen var over. Han skrev om det han hadde blitt fortalt, det han selv erfarte, og om de sosiale forholdene ved gruvene. Firebindsromanen Nattens Brød med hovedpersonen An-Magritt er et av hans verk. Arne Skouen har filmatisert deler av verket under tittelen An-Magritt, med Liv Ullmann i tittelrollen. 

This entry was posted in Bobil tur, Nye innlegg, Trøndelag and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.